2019-ben is év elején lehetett jó árakon szerződni villamos energiára.

2019 évben is az járt a legjobban, aki február-március időszakban lekötötte a 2020 évi villamos energia igényét. Február hónapban volt az éves minimumon a villamos energia hazai tőzsdei jegyzési ára. Ekkor 50 EUR/MWh volt a (BL YR-20) árfolyam, ráadásul az EUR/HUF deviza árfolyam is éppen ebben az időszakban volt a legkedvezőbb, tehát akik nem EUR/MWh, hanem Ft/kWh óra alapon szerződtek azok is jól tették, ha tavasszal versenyeztették a kereskedőket.

A 2019 évi árfolyam mozgás egyébként érdekesen alakult, hiszen az év elején és az év végén lényegében, azonosak voltak a tőzsdei árak. 2019 január 01-én 54 EUR/MWh-ról indult az év, és 2019 december 31-én 55 EUR/MWh környékén zárultak a 2020 évi villamos energia szállítási jegyzési árak.

Igen ám, de év közben 20%-os ingadozást mutatott az árfolyam, ami nagyon jelentős mértékű! Februárban lecsökkent az árfolyam 50 EUR/MWh környékére, márciustól egy határozott drágulást követően, júliusban elérte az éves maximumot 60 EUR/MWh környékén. Aki júliusban kötötte le a 2020 évi energia igényét, az járt a legrosszabbul. Év végén volt még ugyan némi enyhülés a nyári tőzsdei jegyzési árakhoz képest, de nem csökkentek vissza az árak a tavaszi szintekre, ráadásul tovább rontotta az év végi helyzetet a HUF folyamatos gyengülése az EUR-val szemben.

2019 évben sem volt tehát mindegy, hogy mikor szerződött a fogyasztó a következő évre. Sajnos sokan megint csak akkor foglalkoztak a villamos energia ellátási szerződéseik újra kötésével, amikor közeledett annak lejárati dátuma, emiatt csak kedvezőtlenül tudtak szerződni a következő időszakra.

A tudatos fogyasztók igyekeztek akkor vásárolni, amikor az energia piaci beszerzési árak optimálisak voltak.
A nem kellő időben történő áram beszerzés, évi több milliós plusz költséget jelent a vállalkozásoknak. Amennyiben ön szeretné versenytársainál tudatosabban beszerezni az energiát, forduljon az energiadiszkont szakértőihez.

Érdeklődjön “Trendfigyelő” szolgáltatásunk iránt itt!

áram ára 2019

áram ára 2019

Villamos energia hazai tőzsdei egységárának alakulása 2019 évi trend. BL YR 2020 – EURO/MWh