2020-ban két jó időpont is adódott az áram beszerzésre

2020 évben március közepén és október végén volt a legalacsonyabb az ún. zsinóráram ára a 2021 évi szállítási időszakra vonatkozóan. Ekkor a villamos energia hazai tőzsdei jegyzési egységára (BL-YR-21) lecsökkent az éves minimumára, ami 45 EUR/MWh környékén alakult. Jól döntött az, aki ezekben a hetekben vásárolt áramot a következő évre. Az éves maximumok 2020 év elején és év végén alakultak ki, 55 EUR/MWh környékén. Lásd alábbi diagram.

villamos energia árának alakulása 2020 évben

BL-YR-21 (EUR/MWh), azaz Base-Load trend a 2021 évi szállítási időszakra.

Azok tehát, akik EURO/MWh alapon vásároltak, és követték az általunk is javasolt áram beszerzési stratégiát, idén is előnyben voltak akkor, ha a tavaszi hónapokban kötötték le a következő évre szükséges villamos energia mennyiséget.

Azoknál viszont már különbözött a helyzet, akik HUF/kWh alapon vásároltak áramot. A COVID járvány hatásai miatt, éppen a tavaszi és őszi hónapokban gyengült meg jelentős mértékben a forint az euróval szemben. Lásd alábbi diagram.

EURO HUF 2020

HUF/EUR árfolyam alakulása 2020 évben.

Hiába volt tehát kedvező a villamos energia tőzsdei jegyzési árfolyama euróban március és október során, ezen árelőny java részét sajnos felemésztette a forint meggyengülése. Emiatt egész évben egy viszonylag szűk sávon belül, nagyjából 19,0 Ft/kWh és 21,5 Ft/kWh közötti egységárakon lehetett leszerződni 2021 évi szállítási időszakra. Mondhatni nem volt túl nagy ingadozás az év során a forintban vásárlók számára.

Nem tudjuk, hogy a 2021 évben milyen tőzsdei árak és devizaárfolyamok lesznek, de azt tudjuk, hogy érdemes tudatosan készülni az energia beszerzésre. Nagyobb, 100.000 kWh/év feletti fogyasztás esetén javasolt szakértőt bevonni. Éves szinten 10-20%-kal is olcsóbb lehet a villamos energia azok számára, akik velünk együttműködnek.

Mi nem csak akkor foglalkozunk az energia beszerzéssel, amikor „éppen ráérünk”, vagy a jelenlegi kereskedő esetleg jelzi, hogy „újra kéne szerződni”. Nálunk rendszeres a piaci trendek figyelése, aktívan tartjuk a kapcsolatot az áram kereskedőkkel, folyamatosan fejlesztjük ajánlatainkat, szolgáltatásainkat.

Társaságunk örömmel áll az ön rendelkezésre is, bármilyen kérdése is legyen az energia beszerzéssel kapcsolatban.

Kérdésem van!