2021-ben háromszorosára drágult az áram ára

Extrém tőzsdei áremelkedés, rekord gyenge forint, elszabadult áram árak, áramkereskedői engedélyek visszaadása, óvadékok, bank garanciák megjelenése a villamos energia kereskedelmi ajánlatokban és kormányzati beavatkozás. 2021 év biztosan beleíródik a villamos energia kereskedelem történelem könyvébe, de nem a legfényesebb oldalak közé. Ilyen év még nem volt, és sokan remélik, hogy többet nem is lesz. Nézzük a lényeget.

2021 évben, január közepétől december közepéig gyakorlatilag rendületlenül emelkedett az ún. zsinór áram ára a 2022 évi szállítási időszakra vonatkozóan. Az éves tőzsdei jegyzési minimum áram ár január közepe körül 54,0 EUR/MWh (BL-YR-22) környékén alakult, a maximum áram ár pedig az utolsó negyedévben meghaladta a 300 EUR/MWh árszintet. Ez azt jelenti, hogy aki januárban leszerződött 2022 évre, annak jövőre sokkal kevesebbe kerül majd az áram, mint annak, aki halogatta a tendereztetést és kivárt az év végéig.

Megint bebizonyosodott, hogy az járt jobban, aki tavasszal szerződött és nem ősszel. Ez így volt immár az elmúlt négy (4) évben mindig. Zsinórban négy éve, tavasszal jobb a villamos energia ajánlati egység ára, mint  ősszel. Azok tehát, akik EURO/MWh alapon vásároltak, és követték az általunk is javasolt tavaszi áram beszerzési stratégiát, ebben az esztendőben rendkívül nagy megtakarításra tettek szert.  Lásd alábbi diagram.

BL-YR-22 (EUR/MWh), azaz Base-Load trend a 2022 évi szállítási időszakra.

Az alábbi diagram az elmúlt évek összehasonlításában mutatja meg az idei esztendő során bekövetkezett extrém mértékű áram ár drágulást. Látható hogy az elmúlt években évről évre magasabb áram ár szintek alakultak ki és 2016 – 2019 között, az áram tőzsdei árszintje nagyjából a 40 EUR/MWh körüli árszintről felkúszott a 60 EUR/MWh árszintig, majd 2020 évben, a COVID alatt csökkent az árszint, amit viszont 2021-ben egy nagyon drasztikus áram ár emelkedés követett. Szezonalitás tekintetében ezen az ábrán is jól látszik, hogy az első féléves áram árak kedvezőbbek, mint a második féléves árak.

BL-YR-Next Year (EUR/MWh), azaz Base-Load trend a következő évi szállítási időszakra, 2016-2021 között.

A HUF/EURO árfolyam változás hatása az áram árra.

Azok, akik forintban kötötték meg a 2022 évi áram szerződést, a tőzsdei áram ár emelkedésen túl, még a forint gyengélkedésével is számolniuk kellett. 2021 évben, a forint két alkalommal is rekord gyenge árfolyamot ért el az EUR-val szemben. Márciusban és novemberben a forint árfolyama átlépte a 360 HUF/EUR árfolyamot. Ezekben a hónapokban még ez is növelte a villamos energia ajánlati egységárakat. A forint legerősebb a nyár elején és a nyár végén volt. Lásd alábbi diagram.

HUF/EUR árfolyam alakulása 2021 évben.

Mit javaslunk?

 

Legyen tudatos! A tudatos fogyasztók igyekeztek akkor vásárolni, amikor az energia piaci beszerzési árak optimálisak voltak. Ha egyedül ez nem megy, akkor érdemes független energia beszerzési szakértőhöz fordulni.

Ne legyen passzív, mert az sokba kerül! Sok fogyasztó, azt gondolja, hogy csak akkor tud újra szerződni, amikor lejár a szerződése és csak akkor foglalkozik a villamos energia ellátási szerződés újra kötésével, amikor közeledik annak lejárati dátuma. Ez nem jó gyakorlat. Önnek tudnia kell, hogy aktív módon ELŐRE is le tudja kötni a villamos energiát, ELŐRE is le tud szerződni a következő időszakra, úgy hogy a jelenlegi villamos energia ellátási szerződését kifuttatja annak lejáratáig.

Merjen döntést hozni! Olyan nem létezik, hogy valaki a “legeslegolcsóbb” árfolyamon szerződik le a következő időszakra. Ilyen célt nem érdemes kitűzni, ilyen álmot nem érdemes kergetni. Legyen beszerzési stratégiája, ragaszkodjon hozzá, és tudjon döntést hozni. A nem kellő időben történő áram beszerzés, évi több milliós plusz költséget jelenthet.

Amennyiben ön szeretné versenytársainál tudatosabban beszerezni az energiát, forduljon az energiadiszkont szakértőihez.

Érdeklődjön “Trendfigyelő” szolgáltatásunk iránt itt!

Kérdésem van!