Kereskedelmi befogadó nyilatkozat

Mi az a befogadó nyilatkozat?

A kereskedelmi befogadó nyilatkozat egy olyan dokumentum, amelyben a versenypiaci kereskedő (vagy egyetemes szolgáltató) arról nyilatkozik, hogy egy adott konkrét áram/gáz fogyasztási helyre vonatkozóan ténylegesen megkötésre került az áram/gáz ellátási (vagy egyetemes szolgáltatói) szerződés. Lényegében arról van szó, hogy a kereskedő, ezzel a befogadó nyilatkozattal igazolja a fogyasztó, és végső soron a hálózati elosztó felé, hogy az adott mérési pont azonosítóval ellátott fogyasztási helyet, szerződés alapján ellátja árammal/gázzal. A POD azonosítóról bővebben itt olvashat.

Mit tartalmaz a befogadó nyilatkozat?

A befogadó nyilatkozat jellemzően egy olyan formanyomtatvány, melyet nem a fogyasztó tölt ki, hanem a választott energia kereskedője. A befogadó nyilatkozat – többek közt – tartalmazza az energia kereskedő és a felhasználó részletes adatait, a felhasználási hely pontos adatait, a mérlegkör felelős adatait, az energia ellátási szerződés érvényességi idejét, és a rendszerhasználati díjak fizetőjét.

Mikor van szükség a befogadó nyilatkozatra?

Befogadó nyilatkozatra jellemzően új áram fogyasztási hely vagy korábban még nem meglévő földgáz felhasználási hely kialakítása során van szükség. Honlapunkon itt talál részletes leírást az új bekapcsolás folyamatáról. Gyakorlatban a hálózati elosztó nem köti meg a hálózathasználati szerződést és nem szereli fel a fogyasztás mérő berendezést (áram/gáz mérőórát) mindaddig, amíg nincs megkötve a kereskedelmi szerződés és nincs bemutatva a kereskedelmi befogadó nyilatkozat a hálózati elosztó felé.

Ki állítja ki a befogadó nyilatkozatot?

A befogadó nyilatkozatot hivatalosan a kereskedő küldi meg a hálózati elosztó felé, de a folyamat gyorsítása érdekében a fogyasztó is kikérheti a kereskedőtől a dokumentumot és bemutathatja a hálózati elosztó felé.

Hogyan lehet hozzájutni a befogadó nyilatkozathoz?

Befogadó nyilatkozatot energia kereskedő tud kiállítani. Számos kereskedő van. Ezek közül szabadon választhat. Nagy a különbség az ajánlati árakban és a szerződéses feltételekben. Érdemes szakértőt bevonni a kiválasztáshoz. Társaságunk készséggel áll az ön rendelkezésére, amennyiben nem-lakossági áram és gázfogyasztási helyhez befogadó nyilatkozatra van szüksége.

Keressen bennünket elérhetőségeinken.

Kérdésem van!