Gáztározók töltöttsége – online adatbázis

A gázbeszerzés egyik legnagyobb kihívása annak eldöntése, hogy vajon mikor érdemes a következő időszakra lekötni az éves földgáz igényt. Sokan esküsznek, hogy tavasszal már érdemes leszerződni, sokan kivárnak a végsőkig és a gáz év kezdete előtti néhány hétben próbálják meg lebonyolítani a gázbeszerzési eljárást. “Tuti recept” erre vonatkozóan nincs, viszont a legtöbb szakértő szerint a földalatti földgáz tározók töltöttsége jelentős hatással van az aktuális gázárakra.

Sok gázfogyasztó gázbeszerzési döntését, éppen ezért erősen befolyásolja, hogy aktuálisan milyen mértékű a gáztározók töltöttsége. Ezen blog bejegyzésben egy olyan weboldalra hívjuk fel a figyelmet, ahol napi szinten nyilvántartják az európai földgáz tározók aktuális feltöltöttségét, sőt ezek hisztorikus adatai is ugyanitt elérhetők. A grafikonokon jól látszik, a gáztározók őszi, téli leürítése és tavaszi, nyári feltöltési ciklusa.

Sőt akinek még ez sem elég, az ugyanitt információkat kaphat az európai LNG terminálok aktuális kapacitás kihasználtságáról is. A weboldal szerkesztői nyilvános adatbázisokból dolgoznak és rendszeresen frissítik, tisztítják és karbantartják az adatokat.

Példa: Magyarország földgáz tározóinak telítettsége 2023-09-07 napon 92%-os volt.

A portál üzemeltetője KYOS Energy Consulting. A portál elérhetősége pedig: https://gas.kyos.com/

Társaságunk örömmel áll az ön rendelkezésre is, bármilyen kérdése is legyen az energia beszerzéssel kapcsolatban.

Keressen bennünket elérhetőségeinken.

Kérdésem van!