HUDEX jegyzési árak az elmúlt években

A villamos energia beszerzés legkritikusabb tényezője az, hogy MIKOR vásárolja meg („köti le”) a Fogyasztó a következő évre szükséges energia mennyiséget magának. Minimális tőzsdei ismeretek nélkül, ez az időzítés, lényegében csak sötétben tapogatózás. Jelen bejegyzés igyekszik némi támpontot adni a beszerzés ütemezéséhez, de két fontos dolgot előzetesen le kell szögezni.

  • Egy, a múltbéli adatok és trendek nem jelentenek garanciát arra vonatkozóan, hogy azok a jövőben is azonos módon, vagy hasonlóan alakulnak majd. Hiba volna kizárólag csak a múltbéli jegyzési árak alapján dönteni a jövőről.
  • Kettő, aki még nem tőzsdézett, kezdetben jobban jár, ha erre szakosodott tanácsadó cégtől kér szakmai támogatást ehhez. A tapasztalatok szerint még akkor is olcsóbb lesz a fogyasztó számára az éves áram költség, ha ezért ki kell fizetni az energia beszerzési tanácsadót. Egy jó tanácsadó sokkal többet spórol a Fogyasztónak, mint amennyibe kerül.

Hazai határidős tőzsdei árak alakulása az elmúlt években.

 

A HUDEX Energiatőzsde Zrt. működteti a hazai villamos energia tőzsdét, és mint ilyen, a szabványosított szerződéseinek és az általa biztosított kereskedői platformjainak köszönhetően, neve egyet jelent a szervezett hazai villamos energia piaccal. A HUDEX hivatalos honlapja a https://hudex.hu/hu/. Az általa közzétett havi és éves jelentések áttekintő képet nyújtanak a hazai tőzsdén kereskedett termékekről, mennyiségekről és tőzsdei jegyzési árak változásáról. Az alábbi diagramhoz felhasznált adatok forrásai is ezen HUDEX jelentések.

Ez az ábra a Base Load (zsinór áram) havi átlagos határidős tőzsdei jegyzési árának alakulását mutatja, a következő naptári évre történő fizikai szállítás esetén.

HUDEX jegyzési árak 2016-2020

HUDEX jegyzési árak 2016-2020 – zsinór áram a következő szállítási évre

Például 2016 március hónapban átlagosan 34 EUR/MWh körüli egységáron lehetett zsinór áramot lekötni, 2017 évi szállítási időszakra. Ez volt egyébként az elmúlt évek abszolút minimuma. Aki ekkor vásárolt áramot – akár 12, akár 24 hónapra, – az nagyon jól járt. Aki viszont 2018 októberében vásárolt 2019 évre áramot, annak bizony 61 EUR/MWh árat kellett érte fizetnie, ami az elmúlt évek legmagasabb jegyzési ára. Látható, hogy az évek közti összehasonlításokat vizsgálva, hatalmas különbségek adódhatnak a tőzsdei árakban. Értelemszerűen egy jól ütemezett energia beszerzéssel jelentős megtakarítást vagy költségcsökkentést lehet elérni. Persze ehhez komoly energia piaci tapasztalat és szaktudás is szükséges.

Tovább elemezve a fenti diagramot látható, hogy 2016-2019 közötti négy évben, évről évre magasabb árszintek alakultak ki. Drágulás volt tapasztalható. Az elmúlt években azok jártak jobban, akik az adott év első felében, – különösen a tavaszi hónapokban – leszerződtek a következő évre. Azok, akik kivártak, és az év végén próbáltak jó árakat elérni rosszabbul jártak. Az éves minimum jegyzési árak általában február/március hónapokban alakultak ki, míg az éves maximum árak október/november hónapokban.

Az idei év, 2020 májusáig, egyelőre a tavalyi évnél alacsonyabb jegyzési árakat hozott, vélhetően leginkább a COVID-19 járványnak köszönhetően.

HUDEX-en kívüli források.

 

Van itt még egy nagyon fontos tényező, amiről érdemes szót ejteni. Habár a magyar kis-, közép- és nagyvállalkozások döntéshozói, az energiakereskedők és tanácsadók is támpontként tekintenek a HUDEX árfolyamokra és sokan napi/heti szinten követik a trendek alakulását, érdemes azonban figyelembe venni, hogy a hazai villamos energia kiskereskedelem csak egy kisebb része zajlik a hazai szervezett energiapiacon keresztül.

A MEKH által közzétett adatok alapján, a hazai villamos energia felhasználás 2018–ban, nettó 40.500 GWh/év volt. Ugyanezen időszakban a villamos energiakereskedők által, bármely szervezett villamosenergia-piacon vásárolt (20.500 GWh/év) és értékesített (13.500 GWh/év) mennyiségének különbsége mindössze 7.000 GWh/év volt. Sőt a HUDEX éves jelentés szerint a hazai tőzsde forgalma ebből csak 3.900 GWh/év volt.

Joggal adódik a kérdés, hogy akkor mégis honnan vásárolták meg az energiakereskedők mindazt a többlet villamos energiát, amit a fogyasztók felé végül is értékesítettek. Nos, a villamos energia kereskedők, a HUDEX-en kívül, az alábbi helyeken is vásárolhatnak és vásárolnak is közvetlenül:

  • más európai villamos energia tőzsdéken, például a német vagy a prágai tőzsdén.
  • tőzsdén kívül szervezett, ún. OTC piaci platformokon, bilaterális (hosszú-, közép- és rövidtávú) szerződések keretén belül
  • kereskedelmi engedéllyel rendelkező hazai áram termelőktől
  • importálhatnak áramot szomszédos országok termelőitől, a határmetsző kapacitási díjak kifizetése ellenében
  • de jelentős a villamos energia kereskedők egymás közti kereskedelme is.

A HUDEX éves jelentéseiben olvasható, hogy évről-évre csökken a HUPX/HUDEX-en kereskedett villamos energia mennyiség volumene a határidős termékek vonatkozásában.

HUDEX éves kereskedett mennyiség

Csökkenő forgalom a HUDEX-en.

Mindez nem azt jelenti, hogy a HUDEX nem ad jó támpontot az energia beszerzési döntések ütemezéséhez, mindösszesen annyit, hogy nem lehet ez az egyetlen támpont hozzá.
Amennyiben kérdése van az áram beszerzést illetően, forduljon szakértő kollégáinkhoz itt, akik készséggel állnak rendelkezésre.