2017 év végére nagyon drága lett az ipari áram beszerzési egységára.

Kijelenthetjük, nagyon jól járt az, aki 2017 első félévében lekötötte a 2018 évi áram mennyiséget.

Az alábbi diagramok a villamos energia hazai tőzsdei egységárának alakulását mutatják, első félév, második félév bontásban. Jól látható, hogy az első félévben március végén érte el a trend a 2017 évi mélypontját. Ekkor lehetett idén legolcsóbban áramot venni a szabadpiacon, majd innentől kezdve szinte lineárisan emelkedett az ár végig egész évben. Az ár drágulás igen jelentős volt! Ha a 2018 évi előjegyzési árakat nézzük (YR-18), akkor a március végi 37 EUR/MWh-ról, november közepéig 50 EUR/MWh-ra emelkedett az árszint. Ez konkrétan 35%-os év közbeni drágulást jelent.

Miért érdekes ez egy átlagos fogyasztó számára? Nos azért, mert az a fogyasztó, aki 2017 márciusában leszerződött 2018 évre vonatkozóan valamely villamos energia kereskedővel az – ha ügyesen csinálta az energiabeszerzést, akkor – sokkal olcsóbban tudott áramra szerződni, mint az a fogyasztó, aki kivárt az év végéig és halogatta a döntést.

Érdemes még megemlíteni, hogy ezek az árszintek a tőzsdei energia beszerzések árszintjei. Ennél a végső fogyasztó valamennyivel drágábban kapja meg az áramot, hiszen erre még rárakódnak a villamos energia kereskedői árrések és különböző egyéb kockázati felárak.

Diagram. Az ipari áram tőzsdei beszerzési egységárának alakulása 2017-ben.

Forrás: HUPX

Diagram. Az ipari áram tőzsdei beszerzési egységárának alakulása 2017-ben.

Forrás: HUPX

Természetesen mindez csak 2017-re volt igaz. A következő évekre vonatkozóan csak annyi biztos, hogy nem ugyanígy fog alakulni a trend. A villamos energia tőzsdei termék, árszintje folyamatosan változik. Emelkedhet, csökkenhet, ingadozhat. Ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni az energiabeszerzési tenderek ütemezésénél.

Aki gondosan szeretne eljárni az energia beszerzést illetően, annak javasoljuk a honlapunk online kalkulátorát itt. A kalkulátor használata ingyenes. Az árakat rendszeresen frissítjük. Érdemes tehát akár hetente futtatni egy kalkulációt, és amikor megfelelő az árszint, akkor kapcsolatba lépni velünk itt, hogy segíteni tudjunk.