Mit csinál az energiabróker?

Energiabróker, áram bróker, energia alkusz, közvetítő. Számtalan néven illetnek bennünket a hozzánk segítségért fordulók. Mi leginkább az energia beszerzési tanácsadó, vagy energia beszerzési szakértő elnevezést preferáljuk. De nézzük meg mit is csinál az energia bróker. Miért érdemes őt bevonni az energia beszerzésbe, legyen szó áram vagy gáz beszerzésről.

Ismeri a piaci környezetet.

A hazai áram és földgáz piac rendkívül összetett. Párhuzamosan van jelen az egyetemes szolgáltatás és a versenypiac. A hálózati elosztás területi monopólium, ugyanakkor az áram- és gáz kereskedők országos lefedettségben dolgoznak. A piaci szereplők között ott vannak a végfogyasztók, az energia termelők, az energia nagykereskedők, az energia kiskereskedők, a hálózati elosztók, a hálózat irányítási szervezetek és nem utolsó sorban az áram és gáz tőzsde. Folyamatos a jogi és szabályozási környezet változása is.

Az energiabróker követi a piaci változásokat és a megszerzett ismereteit, a kapcsolatrendszerét és tapasztalatát a fogyasztó érdekében hasznosítja.

Ismeri a potenciális energia kereskedőket.

A kereskedelmi engedélyesek listája nyilvános. Megtekinthető a Magyar Energia és Közműszabályozási Hivatal honlapján itt. A kereskedők száma évről évre változik, a kiadott engedélyek jó része korlátozott engedély. Egy laikus fogyasztó számára gyakorlatilag lehetetlen feltérképezni melyik kereskedő aktív, melyik passzív. Az sem mindig egyértelmű, hogy melyik kereskedő milyen engedélyekkel és referenciákkal rendelkezik illetve mennyire megbízható. Egyáltalán nem ritka, hogy az egyes kereskedők tulajdonosai megváltoznak, vagy jelentősen átszervezik a céget. A szervezeti változás miatt, a fogyasztó által ismert korábbi kapcsolattartó megváltozhat vagy akár elérhetetlenné válhat.

Az energiabróker nem ritkán hosszú évekig is ugyanazzal a kapcsolattartóval dolgozik egy adott kereskedőnél. A folyamatos és rendszeres együttműködés miatt, kölcsönös bizalom alakul az energiakereskedő és energiabróker között. Ez a gördülékeny együttműködés sokszor igen nagy előnyt jelent a fogyasztó számára. Például az év végi szerződés kötési kampány időszakban, sokkal nagyobb eséllyel kap ajánlatot a fogyasztó, ha energiabrókeren keresztül intézi az energiabeszerzést, mintha önállóan próbál ajánlatokat kéregetni.

Ismeri az aktuális kereskedői ajánlatokat és tarifákat.

Vannak fogyasztók, akikben fel sem merül, hogy a fix Ft/kWh és a fix Ft/m3 típusú fix egységáras tarifákon túl is van élet, pedig van. A legtöbb kereskedő a forint alapú fix tarifán kívül számos más ajánlatot és árazási konstrukciót kínál az energiafogyasztók számára. Ilyenek például az EURO alapú szerződéses ajánlatok, vagy az ún. képletes ajánlatok. Ezek némiképp összetettebbek, mint a fix tarifák, viszont gyakran összességében – éves szinten – kedvezőbb ajánlatokat jelentenek, mint a hagyományos tarfiák.

Az energiabróker nagy segítséget tud nyújtani ezen speciális tőzsde követő, indexált, vagy változó áram és gáz tarifák áttekintéséhez. Az energiabróker hatékonyan képes támogatni a fogyasztót a megfelelő tarifa kiválasztásában.

Képes harmonizálni, normalizálni és összehasonlítani a kereskedői ajánlatokat.

Gyakori probléma az energia beszerzés során, hogy az egyik kereskedői ajánlat már lejár, mire a másik ajánlata még meg sem érkezik. Az egyik ajánlat más időszakra, más szállítási mennyiségre vonatkozik, mint a másik ajánlat, vagy egész egyszerűen nem azonosak a szerződéses feltételek bennük. Aki kapott már földgáz ajánlatot, az tudja, hogy külön nehézség a mértékegységeket azonos formátumra hozni és nagy kihívás az éves összesen forintban kifizetendő összeget kiszámolni. Mindezek ellenére sokszor találkozunk olyan fogyasztókkal, akik sajnos még mindig csak önmagban az ajánlati egységárat nézik, és az ajánlat egyéb feltételeit nem tartják lényegesnek. Ez a megközelítés csak akkor helyes, ha a különböző kereskedőktől kapott, különböző ajánlatok “normalizálva” vannak, azaz azonos feltételeket tartalmaznak. Ez viszont nagyon ritkán van így.

Az energiabróker képes egy időben, összehasonlítható módon (táblázatosan), akár 4-5 áram/gáz kereskedő ajánlatát a megbízója részére eljuttatni, annak érdekén belül, hogy a fogyasztó reális képet kapjon az aktuális energiapici lehetőségekről és felelősen tudjon dönteni, a nem ritkán sok tízmilliós értékű az energia beszerzésről.

Ismeri az apróbetűs részeket és kereskedői trükköket.

Aki látott már energiapiaci Üzletszabályzatot vagy Általános Szerződéses Feltételt, annak már van némi elképzelése arról, milyen terjedelmes és összetett is tud lenni egy ilyen dokumentum. Aki kapott már áram- vagy földgáz ajánlatot, az biztosan talált benne olyan részeket, amiről fogalma sem volt mit jelent.

Gyakori tapasztalat, hogy vonzónak tűnik az egységár, de az “apró betűs” részek elbizonytalanítják a fogyasztót. És bizony joggal merülnek fel kétségek a fogyasztóban ilyenkor. Az apróbetűs részek közt megjelennek különböző felárak, plusz tételek, bánatpénz, felmondási díj, mérlegköri tagsági díj, portfólió kezelési költség stb. Ezek nagyon megnehezítik az összehasonlítást és a megalapozott döntést.

Az energiabróker sokkal több kereskedői trükkel és apróbetűs résszel találkozik munkája során, mint egy egyedi fogyasztó, egyszerűen azért, mert sokkal több ajánlat fut át a keze között, mint egy egyedi fogyasztónak. Ebből következően képes felhívni a figyelmét a fogyasztónak a számára nem előnyös szerződéses részletekre, sőt képes akár azokat megváltoztatni és előnyösebb ajánlatot kialkudni.

Miért éri meg energiabrókerrel dolgoztatni?

  1. Az energiabróker nemcsak évente egyszer foglalkozik az energia beszerzéssel, hanem napi szinten.
  2. Az energiabróker nem érzelmi alapon dönt a beszerzés ütemezéséről és a kereskedő kiválasztásáról, hanem racionális alapon.
  3. Az energiabróker nem csak egyetlen fogyasztó energia beszerzését végzi, hanem éves szinten akár több száz beszerzési eljárást is lefolytat, ami mennyiségi kedvezményt jelenthet.
  4. Egy professzionális tendereztető cégnek megvan a megfelelő kapcsolatrendszere a kereskedőknél, és megvan a megfelelő informatikai eszközrendszere egy igazságos és korrekt versenyeztetéshez.

Kérdésem van!