1. Általános kérdések

1.1. A mi térségünkben csak egyetlen gázszolgáltató van. Hogy vehetném én mástól a földgázt?

Valóban egyetlen hálózati elosztó van Önnél, viszont nagyon sok gázkereskedő cég! A kereskedők közül szabadon választhat. Bármely kereskedő mellett is dönt, mindegyik a területileg honos hálózati elosztó cég vezetékeit fogja használni, és azon keresztül juttatja el Önhöz a földgázt. Tegyen egy próbát: kérjen most online ajánlatot tőlük.

Bővebben...

Az Ön térségében valóban egyetlen gázhálózati vagy földgázelosztó cég van. Ez a cég – jelenleg – a TIGÁZ-DSO, a FŐGÁZ, az ÉGÁZ-DÉGÁZ vagy pedig az EON (korábban DDGÁZ és KÖGÁZ). Ezek a vállalatok az adott területen lévő gáz hálózati infrastruktúra (csővezetékek, gázátadó állomások, kompresszorok, mérőórák stb.) tulajdonosai és üzemeltetői.

Ugyanakkor, ezen cégek anyavállalatai, az elmúlt évek alatt – a törvényi előírások megváltozása miatt – létrehozták a saját földgáz kereskedéssel foglalkozó leányvállalataikat is (például E.ON Energiaszolgáltató Kft. vagy GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt.).

Ezen újonnan létrehozott földgáz kereskedő cégek, a piacnyitás során a közüzemből versenypiacra kilépő üzleti, intézményi és önkormányzati fogyasztókat, – élve a helyzeti előnyükből adódó lehetőséggel – a honos elosztói területen, tömegesen szerződtették át magukhoz. Emiatt, nagy valószínűséggel Ön jelenleg éppen ezen említett kereskedő cégek egyikével áll szerződéses kapcsolatban.

Fontos tudni azonban, hogy ma már földgázt nem csak ezektől a kereskedőktől vásárolhat, hanem bármely országos versenypiaci és/vagy egyetemes kereskedelmi engedéllyel rendelkező földgáz kereskedő cégtől. A területileg illetékes elosztó céget ugyanis törvény kötelezi arra, hogy diszkrimináció, azaz megkülönböztetés mentesen biztosítsa a földgáz szolgáltatás műszaki feltételeit, függetlenül attól, hogy Ön melyik gázkereskedő cégtől kívánja megvásárolni a gázt.

Ezen a honlapon kizárólag engedéllyel rendelkező kereskedők ajánlatai közül választhat.

1.2. Hogyan lehetséges az, hogy a gázkereskedők árai különböznek egymástól?

A kereskedők energiaárai azért különböznek egymástól, mert más időpontokban, más beszerzési forrásokból szerzik be a gázt. Szintén különböznek a működési költségeik és az alkalmazott haszonkulcsuk is. Mindezek eredményképpen az energiadíjban jelentős különbségek is adódhatnak. Ez a különbség az Ön számára éves szinten több tízezer, vagy akár százezer forintos megtakarítást is eredményezhet.

Nézze meg Ön is, Kérjen ingyenes ajánlatot most!

Bővebben...

A gáz kiskereskedelmi ára leginkább a gáz nagykereskedelmi beszerzési árától függ. A nagykereskedelmi beszerzési ár pedig a nemzetközi fűtőolaj és gázolaj tőzsdei jegyzéseinek változásától függ. A fűtőolaj és gázolaj ára szorosan összefügg a kőolaj árváltozásával. Mivel a nemzetközi beszerzések USD alapon történnek, ezért a beszerzési árat erősen befolyásolja az aktuális HUF/USD árfolyam is.

Az a gázkereskedő cég, aki jó időpontban vásárol, pontosan tervezi meg ügyfélportfóliójának jövőbeni fogyasztását, és kedvező beszállítói szerződéseket köt a földgáztermelő, -szállító és -tároló cégekkel – azaz képes kedvező áron képes földgázhoz jutni illetve kapacitásokat lekötni – az kedvező áron is tudja azt tovább értékesíteni a végfelhasználónak.

1.3. Vidéken élek. Budapesti kereskedőtől is vehetek én gázt?

Igen. A kereskedő cégeknek országos kereskedelmi engedélyük van. Maga a földgáz – a kereskedő váltás után is – ugyanazon a csővezeték hálózaton jut el majd Önhöz, mint amin eddig is.

Lásd még: „A mi térségünkben csak egyetlen gázszolgáltató van. Hogy vehetném én mástól a gázt?”

1.4. Budapesti vagyok. Vidéki kereskedőtől is vehetek én gázt?

Igen. A kereskedő cégeknek országos kereskedelmi engedélyük van. Maga a földgáz– a kereskedő váltás után is – ugyanazon a csővezeték hálózaton jut el majd Önhöz, mint amin eddig is.

Lásd még: „A mi térségünkben csak egyetlen gázszolgáltató van. Hogy vehetném én mástól a gázt?”

1.5. Mi a különbség az egyetemes szolgáltatás és a versenypiaci ellátás között?

Az egyetemes szolgáltatás lehetősége jellemzően háztartási célú felhasználók számára adott. Az árak hatóságilag szorosabban ellenőrzöttek, ugyanakkor szerződéses feltételeit tekintve az egyetemes szolgáltatás rugalmatlanabb, sőt esetenként drágább is, mint a versenypiaci ellátás.

Bővebben...

Az egyetemes szolgáltatás intézményét a kis alkupozícióval rendelkező, védtelenebb kisfogyasztók, így főként a lakossági fogyasztók földgázellátására hozta létre a jogalkotó. Az egyetemes szolgáltatásra – a lakosság érdekében – szigorúbb ellátás biztonsági szabályok lettek kialakítva, mint a versenypiaci földgáz kereskedelemre. Az egyetemes szolgáltatás keretén belül az arra jogosult – főként háztartási – fogyasztók hatóságilag rendszeresen felülvizsgált és jóváhagyott árakon és fizetési feltételek mellett határozatlan időre kötött szerződés alapján vásárolhatják a földgázt. Az ügyfélkiszolgálás színvonala szintén hatóság által rendszeresen ellenőrzött.

Ezzel szemben a versenypiaci kereskedő a felhasználóval szabadon állapodik meg a szolgáltatás minden részletéről, így a földgáz áráról, a fizetési feltételekről, a szerződéses időtartamról és az ügyfélszolgálattal kapcsolatos elvárásokról is. A versenypiaci ellátás rugalmasabban igazodhat az Ön egyedi felhasználási igényeihez. Az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználó bármikor kezdeményezheti az egyetemes szolgáltatásból történő kilépését, illetve az oda történő visszalépését. Visszalépés során természetesen figyelni kell az érvényes versenypiaci szerződés felmondásának feltételeire. Tudjon meg többet a szabad versenyes piacról itt.

Fontos!

Egy fogyasztási hely vagy egyetemes szolgáltatásban vagy versenypiaci ellátásban részesülhet. Ugyanakkor egy vállalkozás különböző fogyasztási helyei lehetnek különböző ellátási formában.

1.6. Mit tegyek, ha számomra ismeretlen az gázkereskedő cég neve?

Tájékozódjon! Nézze meg az adott cég honlapját, keressen róla szóló híreket az interneten, vagy kérjen véleményt ismerőseitől. Ügynökségünk kizárólag a szükséges hatósági engedélyekkel és minősítésekkel rendelkező kereskedő cégekkel szerződik, folyamatosan figyeli ezen vállalkozások kereskedelmi tevékenységét illetve állandó kapcsolatban áll a felügyeletet ellátó szakmai hatóságokkal.

2. A kereskedőváltással kapcsolatos kérdések

2.1. Mi az a kereskedőváltás?

A földgázszolgáltatás két fontos részből tevődik össze. Vannak elosztó társaságok, akik a hálózati infrastruktúrát (pl.: a gázcsöveket) biztosítják hozzá és vannak kereskedő vállalatok, akik a csőben áramló földgázt árusítják. Az Ön által jól ismert területileg honos elosztó társaságok, a kereskedő cégek által forgalmazott földgázt juttatják el a felhasználási helyekre.

Történelmi okok miatt nagyon valószínű, hogy jelenleg az Önnel szerződött földgáz kereskedő és földgáz hálózati elosztó cég ugyanazon cégcsoporthoz (például EON vagy TIGÁZ) tartozik. Ennek azonban nem kell feltétlenül így lennie.

Jóllehet a vállalkozása vagy a háztartása energia felhasználási helyén, területileg honos hálózati elosztó társaságot nem tudja lecserélni, ugyanakkor energia kereskedőt szabadon választhat. Az elmúlt néhány évben közel ötven gázkereskedő vállalkozás kért és kapott országos kereskedelmi engedélyt a Magyar Energia Hivataltól.

Van tehát miből választania! Nézze meg itt!

2.2. Mennyibe kerül?

Teljesen ingyenes.

Bővebben...

Hatósági rendelet tiltja, hogy bárki külön pénzt kérjen az energia felhasználótól a kereskedőváltással kapcsolatos szolgáltatásokért (pl. a mérési adatok leolvasásáért). Értelemszerűen az Ön számára Ügynökségünk is ingyenesen végzi ezt a szolgáltatást.

Lásd még: 2008. évi XL. törvény a földgázellátásról (ismertebb nevén GET) 62. §(3).

2.3. Mennyi pénzt takaríthatok meg?

Itt nem érdemes egy átlagos számot vagy százalékot becsülni, hiszen az általunk fejlesztett energia kalkulátorral pontosan ki tudja számolni a következő szerződéses időszakban várható árelőnyét. Adja meg honlapunkon a szükséges adatokat és máris összehasonlíthatja a szerződött kereskedőink aktuális ajánlatait. Ha a jelenlegi szolgáltatója ajánlatát is megtalálja nálunk, akkor láthatja, hogy az Ő aktuális online ajánlata, hol helyezkedik el a többi ajánlathoz képest. Ez alapján könnyen eldöntheti, hogy meghosszabbítja-e a jelenlegi szerződését, vagy inkább kockázatmentesen átvált egy másik kereskedőhöz.

Tipp!

Ne hasonlítsa a jövőbeni árakat a jelenlegi árakhoz! Emelkedő energiaárak esetén ez ugyanis, félrevezető lehet. Ehelyett javasoljuk, hogy a honlapon szereplő ajánlatokat egymáshoz viszonyítva értékelje. Ezek az ajánlatok ugyanis azonos jövőbeni szerződéses időszakra (például a következő évre) vonatkoznak, így összehasonlíthatóak.

Tipp!

Ne hasonlítsa a papíron (off-line) kapott ajánlatokat, a honlapon látható (on-line) ajánlatokhoz, mert az félrevezető lehet.Kalkulálja ki a megtakarításait itt és most!

2.4. Miért érdemes váltani?

Néhány kattintással és egy kis adminisztrációval jelentős összeget spórolhat meg az éves gáz számlájából. Költse ezt az összeget vállalkozása fejlesztésére, vagy családja jólétére.

Bővebben...

A földgáz kereskedelem az elmúlt évek során jelentős mértékben átalakult. A jogszabályi környezet megteremtette annak lehetőségét, hogy a korábbi nagy monopol közüzemi gázszolgáltatók mellett, új piaci szereplők is megjelenjenek a gáz kereskedelem piacán. Az egyre több kereskedő megjelenése komoly versenyt eredményezett. Ugyanúgy, mint bármely más termék esetében, a különböző kereskedők különböző áron kínálják a gázt a végfelhasználók számára.

Ebből következően – akárcsak más szolgáltatás esetében – itt is egyre inkább érdemes megfontolni, hagy vajon van-e jobb ajánlat a piacon, mint amennyiért jelenleg vásárolja az áramot. Ebben segít Önnek ez a honlap.

Hasonlítsa össze a kereskedők ajánlatait itt, és váltson még ma!

2.5. Mikor érdemes váltani?

Határozott időtartamú szerződés esetén, legkésőbb három hónappal a lejárat előtt érdemes megnézni a versenypiaci kereskedők naprakész ajánlatait a honlapunkon, és ha talál köztük kedvezőt, akkor célszerű elindítani az átszerződést.

Bővebben...

Ha Önnek például a gázév végével – adott naptári év június 30-ával – jár le a szerződése, érdemes már akár fél évvel előtte is nézegetni az ajánlatokat itt ezen a honlapon, mert a gáz egységára illetve a kereskedők által adott kedvezmények időben változnak: emelkednek, de csökkennek is. Ez esetben a kereskedőváltást – légkésőbb április 30-ig – bármikor elindíthatja nálunk. A kereskedőváltási folyamat lebonyolításáig természetesen a jelenlegi kereskedője látja el gázzal a felhasználási helyet az érvényes szerződése alapján.

Tipp!

Az energia piacokon az árak gyorsan változnak és az éppen aktuális kereslet-kínálat határozza meg őket. Ennek megfelelően a kereskedők gyakran csak néhány napra kapnak beszerzési oldalról igazán kedvező árat. Ebből következik, hogy a végfelhasználók részére is gyakran csak néhány napig, esetleg egy hétig tudnak garantáltan tartani bizonyos árakat. Ha egy árajánlat tehát megfelelőnek tűnik, akkor érdemes gyorsan dönteni. Holnap vagy jövő héten már lehet, hogy magasabb lesz az ár.

2.6. Milyen gyakran válthatok?

Gyakorlatilag bármilyen gyakran, de a jelenlegi gázkereskedőjével kötött szerződés felmondásának feltételeit (például a felmondási időt) természetesen figyelembe kell vennie. Javasolt a szerződéses időtartam végének megvárása. Illetve a kereskedőváltás előtt rendeznie kell esetleges számlatartozásait is.

Bővebben...

Ha Ön az egyetemes szolgáltatás keretén belül vételezi a gázt, akkor bármikor dönthet úgy, hogy kilép a versenypiacra és ajánlatot kér valamelyik versenypiaci kereskedőtől.

Ha Ön már jelenleg is versenypiaci kereskedőtől vételez, akkor meg kell, hogy nézze a jelenlegi szerződését, és az abban foglaltak szerint tudja felmondani azt.

Lásd még: Fogalomtár: egyetemes szolgáltatás, versenypiac.

Lásd még: „Van-e hűség időszak, amit vállalnom kell, ha átszerződöm egy új kereskedőhöz?”

2.7. Melyek a főbb lépések?

Ha részletesebben is érdekli a folyamat, akkor az egyes lépéseket és várható átfutási időket itt elolvashatja el:

 1. Ügyféldöntés a kereskedő váltásról. Ön összehasonlítja honlapunkon a kereskedők aktuális ajánlatait, és döntést hoz arról, hogy marad-e jelenlegi kereskedőjénél vagy váltani kíván. (átfutási idő – ügyféltől függ)
 2. Kiválasztott kereskedő cég értesítése. Az új szerződés megküldése ügyfél számára. Megrendelését követően Energiaügynökségünk, felveszi a kapcsolatot az Ön által kiválasztott új kereskedővel, és jelzi felé az Ön szándékát. Ezt követően néhány munkanapon belül postán megérkezik Önhöz a saját adataival kitöltött új földgáz vásárlási szerződése, melyet kérjük, aláírva juttasson vissza az abban megadott címre. (átfutási idő 2-3 nap – visszaküldés ügyféltől függ)
 3. A szerződés ügyfél részéről történő aláírása és visszaküldése a kiválasztott kereskedő részére. Az aláírt szerződés visszaérkezése után, az új kereskedője – az Ön Meghatalmazása alapján – határidőre felmondja Ön helyett a jelenlegi szerződését továbbá kiértesíti a kereskedőváltásról a területileg illetékes elosztói engedélyest (EON, FŐGÁZ, ÉGÁZ-DÉGÁZ, TIGÁZ DSO) valamint megigényli a mérőóra soron kívüli leolvasását. (átfutási idő 5-10 nap – az aláírt szerződés beérkezésétől számítva)
 4. Mérőóra leolvasás, és a kereskedőváltás tényének rögzítése az informatikai rendszerekben. Az elosztói engedélyes (vagy megbízottja) leolvassa Önnél a mérőórát és aláíratja Önnel a záró mérőóra állását igazoló jegyzőkönyvet. A elosztói engedélyes megküldi az aktuális mérőóra állást mindkét érintett kereskedő cég számára, valamint visszaigazolja számukra, hogy a saját informatikai rendszerében rögzítette a kereskedőváltás tényét. (átfutási idő 20-30 nap)
 5. Végelszámolás és az új szerződés életbe lépése. Jelenlegi kereskedője végszámlát állít ki az Ön részére a leolvasott záró mérőóra állás alapján. Kérjük, ezt a számlát mindenképpen egyenlítse ki, mert ellenkező esetben meghiúsulhat a kereskedőváltás. Új kereskedője megküldi Önnek az általa is aláírt szerződést, mely az adott hónap első napján életbe is lép. A további számlák már innen fognak érkezni. (átfutási idő 20-30 nap)

2.8. Mi az én dolgom?

Mondhatnánk, hogy semmi, de az csak marketingfogás volna. Valójában az alábbi néhány fontos dolgot Önnek kell elvégeznie. Kérjük, olvasson tovább!

Bővebben...
 1. Elsőként kérjük, készítse elő az alábbiakat. Egyrészt szükség lesz a jelenleg érvényes kereskedelmi szerződésére, melyet földgáz kereskedelmi (más néven földgáz vásárlási vagy földgáz adásvételi) szerződésnek is neveznek. A különféle elnevezések miatt ne aggódjon. Másrészt szükség lesz a hálózathasználati (más néven földgáz elosztási vagy rendszer használói) szerződésre is. Végül kérjük, keresse elő a legutóbbi földgáz számláit is. A havi földgázszámla sajnos nem minden esetben tartalmazza a szükséges összes információt, ezért az éves elszámoló számla előkeresésére is szüksége lesz.
 2. Ellenőrizze le a jelenlegi kereskedelmi szerződésének lejárati dátumát, és felmondási feltételeit.
 3. Adja meg honlapunkon a kért adatokat és hasonlítsa össze a kereskedők ajánlatait.
 4. Válassza ki az Ön számára legkedvezőbb ajánlatot a megjelenő listából és rendelje meg az ingyenes kereskedőváltást a honlapon keresztül.
 5. Várja meg ameddig megérkezik postán az adataival kitöltött új földgáz vásárlási szerződése, továbbá egy meghatalmazás arról, hogy a kereskedő eljárhat Ön helyett, a kereskedőváltás során. Gondosan nézze át és ellenőrizze le, hogy a megfelelő díjak és feltételek szerepelnek-e benne. Ha minden rendben van vele, akkor írja alá és küldje vissza a levélben megadott címre.
 6. Néhány hét múlva – soron kívül – díjmentesen le fogják olvasni a gázmérőjét. Írja alá majd ott a helyszínen az aktuális mérőóra állásról készült jegyzőkönyvet. Javasoljuk, hogy személyesen is ellenőrizze le, hogy a leolvasott értékek helyesek-e és tanúk is írják alá a dokumentumot!
 7. Várja meg a régi kereskedője által küldött végelszámoló számlát és rendezze minden tartozását a régi kereskedője felé. Tehát ne állítsa le a jelenlegi utalásokat és ne módosítson a csoportos beszedési megbízásokon mindaddig, amíg meg nem kapta a leolvasás után kiküldött végelszámoló számlát a régi kereskedőtől és minden tartozását ki nem egyenlített felé. Javasoljuk, hogy végelszámoló számla kiegyenlítése után érdeklődjön jelenlegi szolgáltatójánál, vajon a befizetett összeg ténylegesen megérkezett-e hozzájuk. Ellenkező esetben meghiúsulhat a kereskedőváltás! Az ebből fakadó esetleges károkért a felelősség Önt terheli.
 8. Várja meg az új kereskedője által kiküldött első számlát és gondosan ellenőrizze azt le. Ha kérdés, reklamáció merül fel a számlával kapcsolatban, akkor javasoljuk, hogy közvetlenül az Ön által választott új kereskedő partnert keresse először.
 9. Csakis akkor módosítsa a banki átutalását (vagy csoportos beszedési megbízását), ha mindent rendben talált az első számlával kapcsolatban.
 10. Ha kérdése van, hívja a megfelelő ügyfélszolgálatot.

Lásd még: “Kihez milyen kérdéssel fordulhatok szükség esetén?” Próbálja ki most!

2.9. Ki intézi a papír munkát?

A kereskedő váltással kapcsolatos adminisztráció java részét Ügynökségünk illetve a választott új kereskedő végzi úgy, hogy Önnek minél kevesebb dolga legyen. Mindez az Ön számára ingyenes. Kérjen online ajánlatot most!

Lásd még: “Mi az én dolgom?”

Lásd még: “Melyek a kereskedőváltás főbb lépései?”

2.10. Fel kell-e mondanom a jelenlegi szerződésemet?

Nem, nem kell. Amennyiben aláírva visszaküldi az új földgáz vásárlási szerződést, akkor a választott új kereskedője – az Ön megbízása alapján – ingyenesen elintézi a szükséges adminisztrációt, beleértve a jelenlegi földgáz kereskedelmi szerződésének felmondását is.

Lásd még: „Ki intézi a szükséges adminisztrációt?”

Lásd még: „Mi az én dolgom?”

Lásd még: „Melyek a kereskedőváltás főbb lépései?”

2.11. Van-e hűség időszak?

A mobil telefon illetve kábel TV előfizetéseknél megszokott – klasszikus értelemben vett – „hűség időszak” a gázszolgáltatásban egyelőre még nem jellemző, de előfordul.

Ugyanakkor vannak határozott és határozatlan időre kötött gázvásárlási szerződések. Mielőtt kereskedőt vált kérjük, hogy vegye elő az érvényes szerződését és ellenőrizze le pontosan milyen típusú megállapodás vonatkozik Önre!

A határozott idejű szerződést az érvényességi idő lejárta előtt nem célszerű felmondani, mert ebben az esetben a kereskedő különféle „szankciókat” alkalmazhat Önnel szemben. Ezen szankciók, általában az adott kereskedő nyilvános Üzletszabályzatában vagy az Önnel kötött ellátási szerződésben vannak rögzítve.

Fontos tudni!

Határozott idejű szerződés esetén, ha Ön kereskedőt szeretne váltani, akkor erről a jelenlegi kereskedőjét a szerződés érvényességi idejének lejárta előtt legalább két, de inkább három hónappal korábban értesítenie kell!

Amennyiben itt, ezen a honlapon választ kereskedőt, akkor ezt az értesítést más végzi el Ön helyett.

Nézze meg milyen aktuális ajánlatok vannak a piacon jelenleg!

Bővebben...

A versenypiaci gázkereskedő cégek többféle szerződéses konstrukciót kínálnak az ügyfeleik részére. Ezek között vannak határozatlan és határozott idejű változatok is.

A határozatlan idejű szerződést általában 30 napos felmondási határidővel bármikor fel lehet mondani. A felmondási határidő mindig naptári fordulónapon jár le. Amennyiben Ön egyetemes szolgáltatás keretén belül vételez (pl.: háztartási fogyasztó) akkor nagy valószínűséggel határozatlan idejű szerződése van.

A határozott idejű szerződéses árak rendszerint alacsonyabbak, mint a határozatlan idejű árak. Ennek az az oka, hogy egy konkrétan meghatározott időszak alatt, a felhasználó földgáz igénye, jobban tervezhető a kereskedő számára, mint a határozatlan időtartam alatt. Ez a jobb tervezhetőség kedvezőbb energia nagykereskedelmi beszerzési lehetőséget ad a kereskedő számára. Így tud kedvezőbb kiskereskedelmi tarifát ajánlani Önnek is.

Mindig mérlegelje, hogy a határozatlan vagy határozott időtartamú szerződés éri meg Önnek jobban!

2.12. Mennyi az átfutási idő?

Nagyjából két hónap.

Lásd még: „Melyek a kereskedőváltás főbb lépései?”

Lásd még: „Számlázással, fizetéssel, határidőkkel kapcsolatos kérdések”

2.13. Kihez milyen kérdéssel fordulhatok?

Kereskedőváltással, ajánlatkéréssel kapcsolatos kérdésekben Ügynökségünk segít Önnek elérhetőségeinken keresztül.

Számlázással, behajtással, adatpontosítással, szerződésmódosítással, kapcsolatos kérdésekben a választott gáz kereskedője ügyfélszolgálatához kel fordulnia. Lásd partnereink listáját itt.

Mérőóra leolvasással, hálózati hibabejelentéssel – például gázellátás kimaradásával, gázvezeték szakadással – kapcsolatos kérdésekben a területileg illetékes hálózati elosztó cég hibabejelentő vonalát kell felhívnia.

Üzemzavar, hibabejelentés;                   Általános ügyfélszolgálat

 • FŐGÁZ                     1-477-1333;                                            40-474-474
 • TIGÁZ-DSO               80-300-300;                                            40-333-338
 • ÉGÁZ-DÉGÁZ            80-440-141;                                             40-820-520
 • EON Dél-dunántúl      80-42-42-42;                                            40-22-00-22
 • EON Közép-dunántúl  80-301-301;                                             40-444-000

2.14. Miért nem „egykapus” az ügyfélszolgálat a versenypiacon?

2008 előtt, amikor közüzem volt, akkor egykapus ügyfélszolgálat volt. A földgáz piac nyitását szabályozó törvényi előírások azonban ma már megkövetelik, hogy külön vállalatok (jogi személyek) végezzék a földgáz elosztását és a földgáz kereskedelmét. Ezért van az, hogy hálózati problémákkal a területileg illetékes elosztó céget kell keresni, energia kereskedelmi, számlázási és kintlévőségekkel kapcsolatos ügyekben pedig a választott kereskedőjét.

2.15. Kedvezőbb lesz-e az ár, ha több felhasználási helyre (telephelyre) közös ajánlatot kérek?

Nem, a felhasználási helyek nem vonhatóak össze. Ettől nem lesz kedvezőbb az ár. Ahány telephelye van, annyi kereskedelmi szerződést kell kötnie a www.energiadiszkont.hu portálon keresztül.

Bővebben...

Az ajánlatok egy-egy konkrét felhasználási helyre vonatkoznak. Ahány felhasználási hely van a vállalkozás nevén annyi kereskedelmi szerződést kell kötnie. A kalkulációt először a legnagyobb fogyasztású felhasználási helyre érdemes elvégezni. Ez alapján javasoljuk kiválasztani a legjobb ajánlatot és dönteni a kereskedőváltásról. Ezt követően a kisebb fogyasztású helyek adatát is külön-külön meg kell adni. Célszerű, de nem kötelező minden fogyasztási hely esetében ugyanazt a gáz kereskedőt választani.

Elkezdem a legnagyobb gázfogyasztású hely adataival!

2.16. Válthatok-e kereskedőt, ha nem az én nevemen van a gázmérő?

Amennyiben Ön bérlő, vagy haszonélvező egy telephelyen, akkor a tulajdonos hozzájárulása is szükséges a kereskedőváltáshoz. Ön elindíthatja ugyan a folyamatot ezen a honlapon keresztül, de az új földgáz ellátási szerződés aláírásához szükséges a tulajdonos hozzájárulása is. Az ehhez szükséges nyomtatványokat a kiválasztott kereskedő küldi majd meg Önnek.

2.17. Mi van, ha nem válik be az új kereskedő?

Szabadon választhat másik kereskedőt, vagy ha arra jogosult visszatérhet az egyetemes szolgáltatójához.

Tipp!

Fokozottan figyeljen arra, hogy mikor és milyen feltételek mellett mondhatja fel a jelenlegi szerződését. Az ezekből fakadó esetleges károkért Ön vállalja felelősséget.

3. Műszaki jellegű, és mérőóra leolvasással kapcsolatos kérdések

3.1. Folyamatos marad-e a gáz ellátás?

Természetesen. Az elosztó társaság, azaz a területileg illetékes hálózati gázszolgáltató továbbra sem fog változni. A gáz ugyanazon a vezetéken keresztül fog továbbra is szünetmentesen érkezni az Ön fogyasztási helyére. Mindösszesen annyi történik, hogy Ön, mint ügyfél átkerül az egyik gázkereskedő cégtől a másik gázkereskedő céghez, amiről tájékoztatást kap az elosztó társaság is.

Lásd még: “Kihez milyen kérdéssel fordulhatok?”

3.2. Szükséges-e bármilyen átalakítás a felhasználási helyen?

Nem, semmiféle fizikai változtatás nem fog történni a telephelyén vagy a lakásán.

Lásd még: “Lecserélik-e a gázórámat?”

Bővebben...

Nem. A kereskedő váltás csak adminisztrációs tevékenységgel jár. A hálózaton nem történik semmilyen változtatás. A földgázt fizikailag ugyanazon a csöveken és szerelvényeken keresztül kapja a továbbiakban is. Az Ön részéről tehát nem igényel semmilyen műszaki beavatkozást, vagy beruházást a kereskedő váltás.

3.3. Változik-e a gázszolgáltatás minősége?

A gáz, az gáz. Azért, mert mástól vásárolja ezt a terméket, attól még az gáz molekulák ugyanúgy fognak a gázcsőben áramlani a továbbiakban is. A földgáz minősége, nyomása, fűtőértéke tehát nem változik a kereskedő váltással. Különbséget az árban, a számlaképben és a kereskedő cég ügyfélszolgálatában fog tapasztalni.

Gondoljon bele: ugyanazt a könyvet akár az egyik kereskedőtől, akár másiktól vásárolja, a könyvben a betűk attól még ugyanazok lesznek.

Fontos tudni!

Ha eddig ingadozott a nyomás a csőben, és gyakori volt az ellátás kimaradás, akkor ezt a problémát a kereskedő váltás nem fogja megoldani. Műszaki problémákat továbbra is a területileg illetékes hálózati elosztó társaság hibabejelentő vonalán kell jelezni.

Lásd még: “Kihez milyen kérdéssel fordulhatok?”

3.4. Le kell-e olvasnom soron kívül a gázórát?

Nem, de a hálózati elosztó cég megbízott munkatársai soron kívül ki fognak jönni, leellenőrizni és leolvasni a mérőberendezést. Értelemszerűen tehát nem érdemes előzetesen kevesebbet bediktálni, mert úgyis a leolvasáskori állás szerint lesz az elszámolás. A mérőóra leolvasás az Ön számára ingyenes.

Bővebben...

Nem szükséges Önnek soron kívül leolvasnia a mérőállást vagy bediktálnia a fogyasztását. Ha a kereskedőváltási folyamat eljut odáig, akkor a területileg illetékes hálózati elosztó társaság megbízott munkatársai meglátogatják Önt és leolvassák az aktuális mérőállást. Nem nullázzák le a mérőórát, csak rögzítik az aktuális állást.

Fontos, hogy találkozzon a munkatársakkal és aláírásával hitelesítse a leolvasott mérőállást a helyszínen készülő jegyzőkönyvben.

Tipp!

Jó, ha tanú is igazolja a jegyzőkönyvet. Ez lesz ugyanis a kereskedőváltáskor az elszámolás alapja. Ezzel sok későbbi félreértés elkerülhető.

3.5. Lecserélik-e a gázórámat?

A kereskedőváltáshoz nem szükséges lecserélni a mérő berendezést.

Figyelem!

A mérőberendezéshez kizárólag az elosztói engedélyes társaság munkatársai vagy megbízottjai nyúlhatnak hozzá. Tilos és életveszélyes a mérőberendezéseket megbontani, a mérési pontosságot bármilyen fizikai eszközzel vagy trükkel befolyásolni!

3.6. Minden kereskedő cégnek saját gázhálózata van?

Nincs. A kereskedők „csak” kereskednek a gázzal, annak eljuttatása a fogyasztási helyekhez, továbbra is az Ön által már jól ismert területileg illetékes hálózat elosztó társaság (EON, korábban DDGÁZ és KÖGÁZ, FŐGÁZ, TIGÁZ-DSO, ÉGÁZ-DÉGÁZ) feladata.

Lásd még: „A mi térségünkben csak egyetlen gázszolgáltató van. Hogyan tudnám én mástól venni a gázt?”

4. Számlázással, fizetéssel, határidőkkel kapcsolatos kérdések.

4.1. Milyen számlákat fogok kapni?

A kereskedőváltási folyamat elindítását követően az első számla – egy becsült fogyasztáson alapuló – előleg számla lesz, amit a jelenlegi kereskedőjétől fog kapni. A második számla egy – tényleges és leolvasott fogyasztáson alapuló –végelszámoló számla lesz, amit szintén a jelenlegi kereskedőjétől fog kapni. A harmadik számla és az azt követő számlák lesznek azok, amiket az új választott kereskedőjétől kap majd az új egységáron számolva.

Lásd még: “Mennyi a kereskedőváltási folyamat átfutási ideje?”

Lásd még: “Mekkora összegről fog szólni az előleg számla?”

4.2. Mekkora összegről fog szólni az előleg számla?

Az előleg számla becsült adatok alapján készül. Az előleg számlát jelenlegi kereskedője állítja ki a kereskedő váltás bejelentését követően. A becsült számla egy előre mutató számla, ami a váltás tényleges napjáig hátralévő időszakra – körülbelül másfél-két hónapra – vonatkozik. Ennek alapja az előző év hasonló időszakának fogyasztása.

Részszámlázás esetén a becsült számla lényegesen eltérhet a megszokott részszámla nagyságától. Ennek az az oka, hogy a részszámla egy átlag, általában az éves fogyasztás 12-ed része. A becsült fogyasztás nagysága pedig igazodik a hőmérsékletfüggő tényleges felhasználáshoz. Télen tehát magasabb, nyáron pedig alacsonyabb a becsült számla összege.

Például:

Egy december elején bejelentett kereskedőváltási szándék esetén, a kereskedőváltás február elsejei napjáig előre kalkulált fogyasztás, akár az éves fogyasztás 40-50 százaléka is lehet, ami szokatlanul magas összegű becsült előleg számlát jelenthet. Ugyanakkor egy májusban bejelentett kereskedőváltás esetén ez az előre kalkulált fogyasztás az éves fogyasztás mindössze 2-4 százaléka, ami viszonylag alacsony összegű becsült számlát eredményez.

Tipp!

Kérjük, a becsült előleg számlát mindenképpen egyenlítse ki, különben meghiúsul a kereskedőváltás. Sőt, – a biztonság kedvéért – javasoljuk, hogy befizetés után érdeklődjön jelenlegi szolgáltatójánál, vajon a befizetett összeg ténylegesen megérkezett-e hozzájuk.

4.3. Mikortól érvényes az új ár?

A mérőóra soron kívüli leolvasását követő fogyasztások, már az új egységáron lesznek elszámolva.

Bővebben...
A kereskedő váltási folyamat részeként, leolvasásra kerül majd a gázórája. A leolvasott mérőóra lesz a végelszámolás alapja. Az addig elfogyasztott gáz energiát a régi kereskedője fogja kiszámlázni Önnek a régi áron, a leolvasást követő fogyasztásokat pedig, az új kereskedője fogja kiszámlázni az új áron.

 

4.4. Kitől fogok számlát kapni?

A kereskedő váltási folyamat lezárulta után, a választott új kereskedőjétől fogja kapni a számlát.

Bővebben...

Az előleg számlát és a végső elszámoló számlát, a mérőóra leolvasása után a jelenlegi kereskedőjétől fogja megkapni. Ha ezeket kiegyenlíti, akkor az ezt követő számlákat már az új kereskedője fogja küldeni Önnek.

Az új kereskedő számlája tartalmazni fogja mind az energia díjakat, mind pedig a rendszerhasználati díjakat. Számlázási kérdésekben, a kereskedő váltást követően már az új kereskedőjéhez kell fordulnia.

Lásd még: “Kihez milyen kérdéssel fordulhatok szükség esetén?”

4.5. Hány számlát fogok majd kapni?

Havonta egyet vagy kettőt, attól függően, hogy közös számlára kerül a földgáz díja, és a rendszerhasználati díjak vagy pedig külön számlákon jelennek meg. Ez kereskedő függő.

4.6. Mi a különbség a földgázdíj és a rendszerhasználati díj között?

A földgázdíj, a gáz kereskedőnek fizetendő díj. Ez az a díjtétel, amin egy kereskedő váltással jelentős összeget tud megspórolni.

Lásd még: „Hogyan lehetséges az, hogy a gázkereskedők árai különböznek egymástól?”

A rendszerhasználati díj (más néven rendelkezésre állási díj), a földgázszállítás, -tárolás és -elosztás költségeit fedezi. Ennek megfelelően ezek a tételek a földgázszállító vállalatot (FGSZ Zrt.), a földgáz tároló vállalatot (EON Földgáz Storage Zrt.) illetve a területileg honos hálózati gázszolgáltató cégeket illeti (TIGÁZ-DSO, FŐGÁZ, ÉGÁZ-DÉGÁZ vagy EON korábban DDGÁZ és KÖGÁZ). Ezen a díjon csak bizonyos esetekben tud spórolni.

A földgázdíj és rendszerhasználati díj az esetek legnagyobb részében egy közös havi számlán kerülnek kiszámlázásra. Ezen díjakat megtalálja számláján most is.

4.7. Mi a különbség a fix ár és az indexált ár között?

Mindkét ár a földgáz díjra vonatkozik! A fix ár a szerződés időtartama alatt nem változik. A fix áras tarifák esetében a földgáz beszerzési ár megváltozásának kockázatát a kereskedő viseli. Fix ár megállapítható különböző devizákban is, úgymint HUF, USD vagy EURO. Ha a fix ár nem forintban van rögzítve, akkor az árfolyamkockázattal Önnek számolnia kell.

Az árfolyamkockázattól függetlenül a fix áras konstrukció az Ön számára kényelmes, hiszen nagyon jól tervezhető. Fontos látni azonban azt is, hogy ennél a konstrukciónál az is előfordulhat, hogy a szerződéses időszak alatt a földgáz beszerzési ára – időszakosan – lefelé mozdul, ugyanakkor Ön ilyenkor is a magasabb, fix áron kapja majd a gázt. Ez az, amit leginkább kell mérlegelnie majd választáskor.

Az indexált ár a szerződés időtartama alatt követi a piaci változásokat. Ennél a konstrukciónál az aktuálisan fizetendő gázár, egy indexált képlet alapján kerül meghatározásra. Mind a számlázandó gázárat befolyásoló paraméterek, mind a kalkulációs képlet a szerződésben előzetesen értelemszerűen rögzítésre kerülnek.

Ha ezt választja, akkor ez Ön számára kockázatosabb konstrukció, mint a fix áras, viszont mindig a piaci mozgásoknak megfelelő árat fizeti majd. Ez időszakosan lehet drágább, lehet alacsonyabb, mint a fix ár esetében. Ezt kell mérlegelnie majd választáskor.

4.8. Miért nem m3-ben szerepel a számlán az egységár?

Jogszabályi előírás, hogy hazánkban a földgáz elszámolása hőmennyiség (MJ – megajoule) alapon történjen. A hőmennyiség (MJ) mérése ugyanakkor technikailag gazdaságtalanul drága mérőberendezést igényel. Ezért a jelenleg használatos gázmérő órák inkább az átfolyt gáz mennyiségét, azaz a köbmétert mérik. A mért köbmétert értelemszerűen át kell számítani MJ-ra, hogy elszámolható legyen Ft/MJ alapon.

Azt átszámításhoz tudni kell, hogy a szolgáltatott hőmennyiség nemcsak a mérőórán átáramló gáz mennyiségétől (köbméter) függ, hanem a gáz fűtőértékétől is. A fűtőérték azt fejezi ki, hogy egy köbméter földgáz elégésekor mekkora hőmennyiség (energia) szabadul fel. A fűtőérték nagysága hazánk területén kb. 34 MJ/m3.

Lásd még: “Hogyan tudom átszámolni a gázórán mért m3-t, a számlán látható MJ-ra?”

4.9. Hogyan tudom átszámolni a gázórán mért m3-t, a számlán látható MJ-ra?

Úgy, hogy az elfogyasztott m3-t meg kell szorozni a számlán szereplő ún. korrekciós tényezővel, és az így kapott korrigált fogyasztást (számlán korrigált m3-ként szerepel) pedig meg kell szorozni a számlán szereplő fűtőértékkel.

Vagyis az alábbi képletet kell alkalmazni: m3 x térfogat korrekciós tényező x MJ.

Egy példával illusztrálva: amennyiben a gázmérő által mért fogyasztás 100 m3 volt, akkor annak hőmennyiségre (MJ) történő átszámítása például 1,0173-as térfogat korrekciós tényező, 34 MJ/m3 fűtőérték mellett így számítható:

100 m3 x 1,0173 x 34,23 MJ = 3482 MJ. A korrekciós tényező a hőmérséklet, a légnyomás és a mérőben levő nyomás ingadozásait mutatja meg. Erre a szorzóra azért van szükség, hogy Ön pontosan azért a gázmennyiségért fizesse, amit elhasznált.

A számlán látható korrekciós tényező aktuális havi értékét, az adott fogyasztási hely esetében az befolyásolja, hogy melyik gázátadón keresztül történik a fogyasztási hely ellátása. Ilyen szempontból tehát ez az érték független attól, hogy melyik földgáz kereskedő látja el a fogyasztót.

 

4.10. Kell-e módosítanom a banki átutalás, csoportos beszedési megbízás beállításain?

Igen. Miután megkapta az új kereskedőtől az első számláját, módosítsa a banki beállításokat.

Tipp!

Ne állítsa le a jelenlegi utalásokat és ne módosítson a csoportos beszedési megbízásokon mindaddig, amíg kézhez nem kapta a mérőóra leolvasás után kiküldött végső elszámoló számlát a régi kereskedőtől. Kérjük, rendezze minden tartozását a jelenlegi kereskedője felé, ellenkező esetben meghiúsulhat a kereskedőváltás! Az ebből fakadó esetleges károkért a felelősség Önt illeti.

4.11. Válthatok-e kereskedőt, ha tartozásom van a jelenlegi gázszolgáltatóm felé?

Nem. Nem válthat kereskedőt mindaddig, ameddig bármilyen számlatartozása van a jelenlegi gázszolgáltatója felé.

Tipp!

Ettől függetlenül elindíthatja a kereskedő váltási folyamatot, de a jelenlegi kereskedője által kiküldött végső elszámoló számlát és a korábbi tartozásait mindenképpen ki kell, hogy egyenlítse. Ennek elmaradása meghiúsítja a kereskedőváltást. Az ebből eredő károkért Ön vállalja a felelősséget.

5. Jogszabályok

6. Számlamagyarázatok